Cum sa aveti grija si sa va hraniti fosa septica

De vreme ce fosele septice sunt o parte esentiala a sistemelor de canalizare, iata cateva chestiuni pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand aveti grija si hraniti acea parte a sistemului septic propriu.
Nu este nevoie de un stimulent pentru a incepe activitatea bacteriilor in fosa septica. Multe bacterii sunt prezente in materialele depozitate in fosa si vor inflori in conditiile prezente de crestere.
Daca credeti ca este nevoie de un aditiv, fiti cu bagare de seama pentru ca unele pot cauza daune foarte mari. Aditivii carora li se face reclama ca elimina nevoia de a curata fosa septica pot cauza marirea stratului de sedimente si acestea sunt spalate pe campul de scurgere, infundand porii solului. Unii aditivi, cei care curata grasimile in mod special, pot contine carcinogeni (care cauzeaza cancer) sau suspecti de carcinogeni care vor curge in apa din pamant in acelasi timp cu apa din unitatea de tratament a solului.
Trimiteti toate apele reziduale in fosa septica. Nu aruncati apa murdara din urma spalarii rufelor direct pe campul de scurgere, de vreme ce spuma de la sapun sau detergent vor infunda porii solului, atragand cu sine stricarea sistemului.
Cantitatile normale de detergent casnic, inalbitori, agenti de curatare a tevilor si alte chimicale de gospodarie pot fi folosite si nu vor stopa actiunea bacteriilor din fosa septica. Dar nu folositi cantitati in exces de chimicale de gospodarie, oricare ar fi aceastea. Nu aruncati apa de curatare a periilor si cutiilor de latex pentru vopsit in canalizarea din casa.
Nu aruncati zatul de la cafea, grasimi de gatit, prosoape de hartie rezistente, scutece, servetele faciale, mucuri de tigara si alte materiale care nu se descompun in canalizarea din casa. Aceste materiale nu se vor descompune si vor umple fosa septica, infundand sistemul. A folosi 10 litri de apa la toaleta pentru a scapa de un muc de tigara este o risipa de apa. Tineti o scrumiera in baie daca este nevoie.
Evitati sa aruncati grasime pe scurgere. Poate infunda tevile de canalizare sau se poate aduna in fosa septica si infunda teava prin care intra lichidele in acesta. Pastrati la indemana un vas pentru a depozita grasimea si aruncati-l odata cu gunoiul.
Daca trebuie neaparat sa folositi aparatul de maruntire a gunoiului de sub chiuveta, este probabil ca veti fi nevoit sa indepartati solidele din fosa septica in fiecare an sau chiar mai des. Gunoiul maruntit sigur isi va face drum afara din fosa septica si va infunda campul de scurgere. Este mai bine sa il tranformati in ingrasamant natural, sa-l incinerati sau sa depozitati materialele la gunoi pana cand vor fi luate. Asa cum spune proverbul, „poti sa imi platesti acum sau platesti sigur mai tarziu”.

Folositi o hartie igienica de calitate care se descompune repede cand este uda. O cale de a verifica acest lucru este sa puneti o mana de hartie intr-un borcan pe jumatate plin cu apa. Scuturati borcanul si daca hartia se rupe usor, produsul este bun pentru a fi folosit cu fosa septica. Hartia rezistenta atunci cand este uda nu este potrivita. Cata vreme hartia se rupe cu usurinta, culoare sa nu are niciun efect asupra fosei septice. Multe sortimente de hartie igienica puternic parfumate au rezistenta mare.