In mod natural, natura degradeaza orice este organic. Fie ca este vorba de un animal mort in salbaticie sau de un cotor de mar aruncat nonsalant de un copil, orice material organic netratat cu un conservat se va degrada in natura pana cand se va transforma in elemente inofensive, totul la capatul unuia sau mai multor procese naturale.
In domeniul bioaugmentarii - adica pentru noi la intarirea (marirea) proceselor biologice naturale - companiile cauta bacterii sau alte organisme care sunt capabile sa descompuna diferitele materiale de care vrea sa scape omul.
Curatarea foselor septice utilizand materiale biologice, cum ar fi microbi si enzime
Aceste organisme sunt crescute in culturi si uneori incurajate sa se specializeze in digerarea unui anumit produs. Plecand de la aceasta cultura de baza, compania dezvolta produse facute sa se ocupe de acel material organic specific.
Cele mai multe suplimente pentru sistemele septice constau in amestecul unor tipuri diferite de bacterii, incluzand atat cele care consuma oxigen (aerobe), cat si cele care pot actiona in medii in care nu exista oxigen (anaerobe). Unele bacterii folosite sunt „facultative”, ceea ce inseamna ca ele se pot adapta atat la medii aerobe, cat si anaerobe. Acest lucru le permite sa lucreze eficient intr-o gama mai larga de situatii si conditii de mediu.
Punctul de plecare in intelegerea bioaugmentarii este cunoasterea faptului ca este un proces natural. Pur si simplu concentreaza organisme care cresc in mod natural intr-un mediu pentru a imbunatati si reduce deseurile de origine umana sau industriala pana la stadiul de produse nepoluante. Nu sunt folosite bacterii modificate genetic. Unul dintre lucrurile-cheie pe care si le propun aceste produse care incurajeaza bacteriile este sa ajute natura sa-si faca treaba. De obicei, mama natura se descurca si are grija singura de procesele de degradare, dar sistemele de canalizare s-au schimbat si se schimba in continuare. Asa ca ceea ce fac companiile este sa ajute procesul natural sau sistemul sa faca o treaba mai buna.
Ce si in alte domenii noi, au aparut o serie de mituri. Unul dintre acestea este ca aditivii pe baza de bacterii vor inlocui total sistemele sanitare, canalizarea si alte proceduri de intretinere a sistemelor septice. Acest lucru nu este adevarat pentru ca miracolele nu sunt de vanzare.
Produsele descompun o gama larga de componente, cum ar fi gliceride, grasimi, acizi grasi, continuturi de celuloza, particule de mancare si alte lucruri asemanatoare. Descompun chiar si lignina (materialul dur care da rezistenta lemnului), lactoza, cele mai mult amidoane din alimente, chiar si mancare maruntita, atat timp cat nu au fost albite chimic. Produsele albite chimic, cum ar fi faina de grau, au un timp mai lung de descompunere deoarece substantele de albire se descompun greu. Ele sunt adaugate pentru ca produsul sa aiba o viata mai lunga pe raft.
Produsele cum ar fi clorul si alte astfel de chimicale, printre care si produsele chimice de curatare a tevilor, pot reduce numarul coloniilor de bacterii care se gasesc in mod natural in tevi si in sisteme septice. Acest lucru favorizeaza acumularea depozitelor sedimentare, care se intaresc in interiorul tevilor si pot duce stricarea sistemului.