Din nefericire, foarte multi proprietari de case nu-si cunosc fosele septice. Fosa este ingropata si uitata, odata cu restul sistemului, pana cand deseurile ajung pana la glezna in subsol sau se aduna in curte.
Cate persoane ar cumpara o masina scumpa si sa nu schimbe niciodata uleiul? Cati nu ar scoate niciodata cenusa dintr-o soba cu lemne sau camin? Cand se strica masina sau soba se umple de cenusa incat nu se mai pot baga lemne, nu dam vina pe masina sau pe soba. Dar cand un sistem de canalizare se strica din cauza lipsei de intretinere, vin este data in mod incorect de cele mai multe ori pe acea fosa septica „buna de nimic”.
Fosa septica ecologica este prima parte esentiala a unui sistem de tratare a apei la locatie; si este si simpla si complexa in acelasi timp. Apele reziduale in stare bruta curg in fosa din canalizarea casei. Solidele se separa de lichide si stau in rezervor. Lichidul care curge afara se numeste efluent de fosa septica. O fosa septica este etansa astfel incat atunci cand 8 litri de apa reziduala intra in fosa, 8 litri de efluent trebuie sa paraseasca rezervorul. Bacteriile care nu folosesc oxigen din aer cresc in fosa. Aceste bacterii se numesc anaerobe si rezultatele activitatii lor sunt metanul si hidrogenul sulfurat, plus alte substante care miros. De aici provine denumirea de „septic” care a fost data fosei sau sistemului. Dar fosa ecologica trebuie descrisa si ca un rezervor de sedimentare unde sunt depozitate deseurile solide in timp ce bacteriile le descompun si le reduc volumul. Cu toate acestea, volumul nu este niciodata redus la zero, astfel incat raman reziduuri in rezervor. Acest reziduu trebuie indepartat din fosa cand volumul lui devine prea mare.
Deseurile de canalizare curg in fosa septica prin sistemul de tevi al casei. Aceste tevi trebuie sa aiba o anumita inclinatie; nu prea abrupte astfel incat lichidele sa se separe de solide si nici prea drepte astfel incat solidele sa se depuna pe tevi. Inclinarile folosite sunt de obicei de 1-2%.
Tevile din casa nu ar trebui sa aiba zone mai incete unde sa poata ramane lichidele. In climatele reci, de inghet, in aceste zone incete apare gheata, infundand teava. O teava lasata si un robinet care picura sunt de obicei semnele sigure a inghetului tevilor de canalizare din casa in zonele nordice.
Tevile de canalizare din casa ar trebui sa fie netede in interior astfel incat deseurile sa nu se depuna si sa formeze un blocaj. Hartia igienica s-ar putea agata de o zona mai putin neteda de la imbinarea unei tevi cauzand cauzand din cand in cand probleme ale tevilor de canalizare din cand in cand. Daca proprietarul casei observa ca apa de la toaleta nu se scurge la fel de repede ca inainte sau ca scurgerea din podea se revarsa cand masina de spalat evacueaza apa, problema poate fi o teava de canalizare din casa, partial blocata.